Drag Vizitator!

Drag Vizitator! Te salutam! Dorim sa –ti lumineze viata comorile spirituale gasite pe acest blog.Fii un ganditor independent ! Nu doar sa te uiti, ci sa si vezi ! Nu crede tot ce se spune, mai bine cerceteaza. Iubeste-ti aproapele, ca pe tine insuti ! Nu fii suparacios, razbunator, iarta pe toti, si cere iertare, daca ai gresit.Cauta si gaseste-ti Fericirea in aceasta viata ! Fii dezinteresat ! Respecta cunoasterea straveche, inteleptii, gaseste-ti propriile radacini, deoarece doar asa poti trai o viata plina.Nu intoarce spatele la nimeni ! Traieste curat si in adevar ! Vezi si Cauta Unimea in Toate si in Toti ! Creaza Ordine in tine,si cu asta imprejurul tau si astfel in Lume ! Iubeste si respecta in tine, in semenii tai si in tot ce exista Constiinta Divina Nemuritoare si Spiritualitatea Cereasca ! Proclama Iubirea Divina, tu insuti sa fii Lumina, care lumineaza Viata !


sâmbătă, 6 mai 2017

Calitatile unui spirit liber

 

Calitatile unui spirit liber sunt multidimensionale. Prima trasatura care il defineste : nu crede in nimic in afara de experienta lui proprie. Singurul lui adevar e adevarul propriu; nici un profet, nici o sfanta scriptura, nici o traditie straveche nu-i pot da adevarul. Poate ca acestia vorbesc despre adevar, poate ca fac mult tam-tam in legatura cu adevarul, dar a sti despre adevar nu inseamna a cunoaste adevarul. Un spirit liber nu are un sistem de credinte - teist sau ateu, crestin,musulman,sau hindus; el este un cautator.

Insa trebuie inteles un lucru foarte subtil, si anume acela ca un spirit liber nu este un egoist. Nici egoistul nu vrea sa apartina vreunei biserici, vreunei ideologii, vreunui sistem de credinte, dar motivul pentru care el nu vrea sa apartina e total diferit de cel al rebelului. El nu vrea sa apartina din cauza ca are o parere prea buna despre sine. E mult prea egoist; nu poate fi decat singur, totul doar pentru el, doar pentru propriul interes.
Spiritul liber nu este un egoist, necredinta lui nu este o atitudine aroganta, ci o abordare smerita. El spune doar atat: " Pana ce nu-mi gasesc adevarul meu, orice adevar imprumutat nu face decat sa ma ingreuneze. Pot ajunge sa am capul plin de cunostinte, dar nu voi cunoaste nimic prin fiinta mea, nu voi fi martor ocular al nici unei experiente".

Spiritul liber nu apartine nici unei biserici, nici unei organizatii, fiindca el nu vrea sa fie un imitator. El vrea sa ramana deschis, fara nici o idee preconceputa, asa incat cautarea lui sa nu fie influentata de nici o prejudecata. Insa intreaga lui abordare e aceea a unei persoane plina de respect. Un spirit liber isi respecta independenta proprie, si respecta deasemenea independenta tuturor celorlalti. Isi respecta propria divinitate si respecta divinitatea intregului Univers.
Intregul Univers este templul lui - de acea el a parasit templele marunte facute de catre om. Intregul Univers e, pentru el, o sfanta scriptura - de acea a lasat in urma toate sfintele scripturi scrise de om. Dar nu din aroganta procedeaza astfel, ci pentru ca si-a dat seama prin trairile lui, prin cautarile si experientele lui, si prin viziunile lui , ca tot ce conteaza este legatura lui personala cu Divinitatea.

A doua dimensiune e reprezentata de faptul ca nu traieste in trecutul care nu mai exista si nici in viitorul nescris inca, ci traieste in prezentul acum cu cea mai mare vigilenta si constiinta de care e capabil. Cu alte cuvinte, traieste constient in momentul prezent. Noi traim in mod obisnuit ca somnambulii, ca lunaticii. Spiritul liber incearca sa traiasca o viata constienta. Constienta e religia lui, filosofia lui, constienta e modul lui de viata.

A treia dimensiune o reprezinta faptul ca spiritul liber nu e interesat sa-i domine pe ceilalti. Un spirit liber traieste viata in momentul prezent, cu constienta, lipsit de orice dorinta de a domina in viata, nu are sete de putere. Setea de putere a distrus umanitatea si nu i-a permis sa fie mai creativa, mai frumoasa, mai buna. Si aceasta sete de putere e cea care duce in ultima instanta la conflicte, la competitii, la gelozii, iar in cele din urma la razboaie...toata istoria umanitatii nu e altceva decat o istorie a razboaielor, a uciderii omului de catre om. Motivele s-au schimbat, dar uciderea continua. S-ar parea ca motivele nu sunt decat pretexte, adevarul fiind ca omului ii face placere sa ucida.

Un spirit liber este un om de stiinta in lumea sufletului - aceasta este cea de a patra dimensiune. Tot asa cum stiinta se foloseste de indoiala, de scepticism, de investigatii, si el foloseste aceste metode in cautarea lui interioara. Stiinta le foloseste in cazul realitatii obiective, el le foloseste in cazul subiectivitatii sale. Insa el nu condamna indoiala, nu condamna scepticismul, nu condamna nesupunerea, nu condamna abordarea realitatii intr-un mod lipsit de credinta. Patrunde in fiinta lui cu o minte stiintifica, fara sa aiba idee ce anume cauta.
Isi cizeleaza in permanenta inteligenta. Se cufunda mereu mai adanc in tacere, in meditatie, astfel ca tot ceea ce sta ascuns in el sa I se dezvaluie, insa nu porneste la drum avand o idee preconceputa legata de ceea ce cauta.

Numai un spirit liber este cu adevarat revolutionar, si cu adevarat religios. El nu infiinteaza o organizatie, el nu vrea adepti, nu ridica biserici.

Dar e posibil ca un spirit liber sa aiba tovarasi de drum alaturi de care sa se bucure, impreuna cu care sa danseze, sa cante, sa planga, sa simta imensitatea existentei si vesnicia vietii. Se pot contopi intr-un fel de comuniune, fara ca vreunul dintre ei sa renunte la individualitatea sa; ba dimpotriva, comuniunea spiritelor libere revitalizeaza individualitatea fiecaruia in parte, ii hraneste individualitatea, ii confera acestuia demnitate si respect.



adaptare dupa scrierile lui Osho

<*toate drepturile rezervate*>