In principal ideea de Dumnezeu pentru omul simplu si onest serveste ca suport pentru ca spiritul lui sa nu intre in incertitudine sau ca un ajutor moral. Astfel Dumnezeul lui intotdeauna ramane ceva intangibil, de neimaginat si de neconceput.
Pentru initiat, (omul deschis evolutiei spirituale), lucrurile stau cu totul altfel. El stie ca a fost creat dupa imaginea lui Dumnezeu si astfel este o parte din el. El isi da seama de scopul sau elevat, primul sau obiectiv si datoria sacra ca fiind uniunea cu Dumnezeu sau Indumnezeirea.
Sinteza mistica a uniunii cu Dumnezeu consta in dezvoltarea ideilor divine, de la punctul cel mai inferior pana la cel mai superior aspect intr-o asa masura incat sa obtina unirea cu universalul. In acest moment fiecare este liber sa-si pastreze sau sa-si abandoneze individualitatea. De obicei persoanele care-si pastreaza individualitatea se intorc pe pamant cu o misiune sacra.
In aceasta dezvoltare, initiatul este in acelasi timp si un mistic. Facand aceasta uniune si renuntand la individualitatea sa, el voluntar se dizolva, aceasta in limbaj mistic se numeste moarte mistica.
Este evident ca adevarata initiere nu-i doar o cale mistica sau magica. Exista doar o initiere care leaga ambele concepte, in opozitie cu majoritatea scolilor mistice sau spirituale care se ocupa doar de subiecte inalte, precum meditatia sau alte exercitii spirituale, fara a stapani intai primii pasi. Aceasta ar fi similar cu cineva care incepe cu facultatea inainte sa faca scoala primara. Rezultatul unui asemenea antrenament in unele cazuri este dezastruos, chiar dramatic, totul depinzand de talentele individului. In general eroarea se gaseste in faptul ca majoritatea acestor materiale provin din Orient, unde lumea fizica si cea astrala este privita ca o iluzie astfel ca i se acorda putina atentie. Ce idee iti vei face tu despre Dumnezeu este o problema personala indiferent ca il alegi pe Christos, Buddha, Allah sau altul. Toate depind de o idee. Misticul pur doreste sa se apropie de Dumnezeu cu o iubire atotcuprinzatoare. Yoginul deasemenea merge pe un singur aspect al Divinitatii. Bhakti yoginul va merge pe calea iubirii si a devotiunii, raja si hatha yoginul va alege calea autocontrolului si vointei iar jnana yoginul va merge pe drumul intelepciunii si a cunoasterii.
Acum sa-l privim pe Dumnezeu in legatura cu cele 4 elemente:
Principiul focului implica atotputernicia si omnipotenta,
Principiul aerului implica intelepciunea (atotcunoastere), puritatea si claritatea de unde deriva legile universului.
Iubirea atotcuprinzatoare si viata vesnica este atribuita apei.
Nemurirea, omniprezenta si invulnerabilitatea apartin elementului pamant.
Aceste patru aspecte impreuna reprezinta Divinitatea Suprema.
Sa mergem pe aceasta cale in mod practic, pas cu pas pana la Suprema Divinitate, incepand de la sfera cea mai inferioara pana ce vom ajunge la adevarata realizare a lui Dumnezeu in noi.
Sa ne rugam si sa laudam pe omul fericit ce atinge aceasta pace inca din aceasta existenta terestra. Sa alungam frica de durere, pentru ca toti vom ajunge intr-un final aici.
Principiul Focului
Akasha sau principiul eteric este cauza originii elementelor. Dupa scripturile orientale primul element nascut din akasha a fost Tejas sau focul. Acest element ca si celelalte nu-si manifesta influenta doar in planul fizic ci in toata creatia. Calitatile de baza ale elementului foc sunt caldura (fierbinte) si expansiunea. La inceputul creatiei inseamna ca totul a fost foc si lumina, si in Biblie putem citi: “Fiat Lux – sa se faca lumina”. Deci originea luminii trebuie cautata in elementul foc. Fiecare element are doua polaritati activa si pasiva, pozitiva (+) si negativa (-). Plusul intotdeauna va insemna partea constructiva, creativa, productiva, iar minusul semnifica toate aspectele distructive, de fragmentare, analiza. Intotdeauna sunt 2 aspecte in fiecare elemente care trebuie identificate cu precizie.
Religiile intotdeauna au numit partea activa cea buna si partea pasiva cea rea. Dar privind lucrurile in profunzime nu exista lucruri bune sau rele, ele sunt doar conceptii umane. In Univers nu este nici bine si nici rau, pentru ca totul a fost creat dupa principii eterne, prin care Principiul Divin se reflecta; doar cunoscand aceste legi ne vom putea apropia de Divinitate.
Elementul foc este caracterizat de expansiune, caruia ii voi spune fluidul electric pentru o intelegere mai buna. Definitia nu se opreste la nivelul fizic, cu toate ca are anumite analogii cu el. Oricine va realiza imediat faptul ca expansiunea este identica cu calitatea extensiei. Principiul focului este latent si activ in toate lucrurile create, de fapt in tot Universul, incepand de la cel mai marunt graunte de nisip pana la cea mai sublima substanta vizibila sau invizibila.
Principiul Apei
Principiul apei care este opus celui al focului. Apa deasemenea deriva din Akasha, dar in comparatie cu focul are calitati opuse. Calitatile de baza sunt raceala si contractia. Apa deasemenea are 2 poli, cel pozitiv este hranitor, protectiv, datator de viata, pe cand cel negativ este distructiv sub aspectele de micsorare,fermentatie, divizare. Datorita calitatilor sale el da nastere fluidului magnetic. Focul si Apa se regasesc in toate religiile. Dupa legile creatiei focul nu poate exista de unul singur daca in interiorul sau nu se afla opusul sau, principiul apei. Aceste 2 elemente sunt de baza, cu ajutorul carora totul a fost creat. Astfel peste tot exista cele 2 elemente in aspectele lor de fluid electric si magnetic, reprezentand polaritatile opuse.
Principiul Aerului
Alt element derivat din akasha este Aerul. Initiatii nu privesc acest principiu ca unul real dar ii admit rolul de mediator intre principiile focului si ale apei. Astfel principiul aerului stabileste un echilibru neutru, actionand ca mediator intre aspectele active si pasive al focului si apei. Din interactiunea lor, creatia s-a miscat.
In calitate de mediator principiul aerului a luat calitatea de cald de la foc si cea de umezeala de la apa, fara aceste calitati viata ar fi de neconceput. Aerul are deasemenea 2 polaritati, cu aceleasi caracteristici constructive si distructive.
Nu trebuie sa privesti elementele doar ca lucruri fizice, ceea ce ar reprezenta doar aspecte inferioare materiale, ci ca fiind calitati universale.
Principiul Pamantului
Am spus ca principiul aerului nu reprezinta un element de sine statator iar aceasta este valabil si in cazul pamantului. Aceasta inseamna ca din interactiunea celor 3 elemente anterioare, elementul Pamant s-a nascut, fiind ultimul element in calitatea sa de solidificare a celorlalte 3. Datorita elementului pamant cele 3 elemente anterioare au forma concreta, dar in acelasi timp actiunea lor a fost limitata si astfel au aparut spatiul, timpul si greutatea.
Actiunea reciproca intre cele 3 elemente si pamant a devenit astfel tetrapolara, deci putem numi elementul pamant un magnet cu 4 poli. Fluidul in polaritatea elementului pamant este electromagnetic. Toata viata creata poate fi explicata prin faptul ca toate elementele sunt active in al 4-lea (elementul pamant).
Prin acest element a aparut Fiat- “sa fie lumina”.
Lumina
Lumina se intemeiaza pe principiul focului. Lumina fara foc este de neimaginat si din aceasta cauza este un aspect al focului. Orice element de foc poate fi convertit in lumina si invers. Astfel lumina e stralucitoare, penetranta si expansiva.
Opusul luminii este intunericul, care a aparut din elementul apa. Intunericul are calitati opuse celor ale luminii. Fara intuneric lumina nu ar fi recunoscuta, chiar n-ar exista deloc. Evident lumina si intunericul sunt produse de jocul elementelor foc-apa, lumina avand calitatile pozitive, iar intunericul cele negative. Acest joc relational se intampla in toate zonele.
Akasha sau principiul eteric
Cand am descris elementele am pomenit ca au aparut din akasha.
Astfel akasha este cel mai inalt principiu, supremul, cel mai puternic, cauza ultima a oricarui lucru creat. Pe scurt, este sfera cauzala. Akasha este dincolo de timp si spatiu, este necreata, incomprehensibila si indefinibila. Unele religii i-au pus numele de Dumnezeu. Este cea de 5-a putere, sursa puterii. Totul a fost creat prin ea si ea tine totul in echilibru. Este originea tuturor gandurilor si a intentiilor, este lumea cauzala.
Este Totul in TOT.
Karma
Este o lege eterna, sub anumite aspecte la fel ca principiul akashic, este legea cauzei si a efectului. Fiecare cauza da nastere unui efect corespunzator. Aceasta lege functioneaza peste tot ca cea mai sublima regula. Orice actiune are in spate o cauza sau este urmata de un rezultat. Deci nu vom accepta karma doar ca o regula pentru actiunile noastre bune, ca in filosofia orientala ci cu implicatii mult mai profunde. Instinctiv multi oameni au sentimentul ca ceva bun aduce doar rezultate bune si orice rau se termina tot cu rau, intocmai ca in proverbul: “ce semeni aceea vei culege”. Fiecare din noi este obligat sa cunoasca aceasta lege si sa o respecte. Aceasta lege a cauzei si efectului guverneaza deasemenea si principiile elementelor.
Acestei legi ale cauzei si efectului i se supune si legea evolutiei sau dezvoltarii. Astfel evolutia este un aspect al legii karmei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu