Sfaturi legate de practicarea meditatiei
In general, meditatia a fost asociata doctrinelor si disciplinelor religioase ca o modalitate de contopire cu Dumnezeu sau cu universul, de descoperire a iluminarii, de dobandire a altruismului sau a altor virtuti. Cu toate acestea, un fapt bine documentat este ca meditatia poate fi practicata si independent de orientarile religioase sau filosofice, pur si simplu ca o modalitate de reducere a tensiunilor interne si de sporire a cunoasterii de sine . Urmatoarele indicatii va vor permite sa constatati avantajele meditatiei. Nu uitati ca aceasta, ca ,si somnul, nu trebuie invatata, ci vine in mod natural; urmand etapele corespunzatoare, veti progresa pe propria dvs. cale rapid si usor.
1. Fixati-va un loc pentru meditatie, care sa fie linistit si lipsit de orice v-ar puteadistrage. Pe cat posibil, ar trebui sa meditati zilnic in aceeasi odaie, intrucat astfel veticrea continuitatea unei anumite atmosfere.
2. Asigurati-va ca va este suficient de cald, alegeti haine comode si, in acelasi timp, largi.
3. Meditati in fiecare zi, la aceeasi ora; este esential sa incercati sa va impuneti o obisnuinta a meditatiei. recomandabile sunt orele de dimineata sau de seara.
4. Instruiti-va mintea sa ramana tacuta pe durata meditatiei. Daca gandurile persista,multumiti-va sa le priviti venind si plecand, fara sa va implicati in vreun fel.
5. Planificati-va meditatia, tinand seama de orele de masa; in general, este bine sa asteptati cel putin o ora dupa ce ati mancat. Pe masura ce meditatia va deveni un obicei, veti incepe sa preferati o masa frugala inainte sau dupa ce o practicati.
6. Reglati-va ritmul respiratiei. Este util ca, initial, sa va concentrati asupra ei si sa respirati lent si natural. Acesta deprindere va va ajuta si in controlarea mentalului. Pe masura ce meditati, trebuie sa stabiliti un mod de a respira lent si ritmic, ceea ce va permite mintii si trupului sa se relaxeze. in scurt timp, vi se va parea ca respiratia urmeaza un curs firesc, fara sa simtiti nevoia unui control.
7. Pozitia traditionala a mainilor este pe coapse, cu varful degetului mare si cel al aratatorului unite in chin mudra (pozitia degetelor) yoghina. Aceasta pozitie va ajuta la meditatie, permitand energiei ki din meridiane sa circule liber spre varfurile degetelor si inapoi in susul bratelor. Daca remarcati ca pozitia chin mudra va distrage, puteti adopta pozitia palmelor deschise, tinute confortabil pe coapse.
8. Pozitiile de meditatie cele mai intrebuintate sunt pozitia asezat sau in genunchi .Pentru confort ,si sprijin puteti folosi o pernuta. Daca pozitia verticala va este incomoda,puteti medita intinsi pe spate. Oricare ar fi pozitia aleasa, spatele, gatul si capul trebuie sa se afle pe aceeasi linie,preferabil cu fata spre polii magnetici ai pamantului. Cand meditati trebuie sa va simtiti relaxat si sigur pe sine.
Respiratia abdominala
Pentru a exersa respiratia abdominala va trebui in primul rand sa o constientizam. In cursul unei respiratii abdominale vom inspira aerul lent, urmarind ca umerii si toracele sa nu-si schimbe pozitia, singura miscare fiind efectuata de muschiul diafragm, care la inspiratie va exercita o presiune asupra organelor din cavitatea abdominala, impingand abdomenul in afara, iar la expiratie se va ridica in sus comprimand plamanii, abdomenul retragandu-se.Se va exersa in modul urmator:
· Etapa 1
: se va face un ciclu de 3 timpi inspiratie si 3 timpi expiratie, un timp insemnand fie o secunda, fir o bataie de puls etc. (durata nu conteaza, dar conteaza regularitatea). Nu se va retine aerul.
· Etapa 2:
se vor face doua cicluri de respiratie de cate 5 timpi
· Etapa 3:
se vor face trei cicluri de respiratie de cate 7 timpi. Pentru efectuarea corecta a acordajelor este foarte important ca respiratia abdominala sa fie bine stapanita si sa existe o buna capacitate respiratorie.
Contractia punctului Hui Yin
Pentru a face acordajele trebuie contractat punctul Hui Yin. La inceput, este necesar un efort constient pentru mentinerea lui contractat. Prin exercitiu trebuie ca Hui Yin sa fie contractat fara efort si sa poata fi mentinut astfel, in timp ce faceti exercitii de respiratie, mergeti sau va plimbati. Acest lucru va fi realizat printr-un exercitiu decontractare astfel:
· Etapa 1:
se contracta timp de 10 secunde
· Etapa 2:
se contracta timp de 30 secunde
· Etapa 3:
se contracta timp de 1 minut In tot acest timp se va respira normal.