Drag Vizitator!

Drag Vizitator! Te salutam! Dorim sa –ti lumineze viata comorile spirituale gasite pe acest blog.Fii un ganditor independent ! Nu doar sa te uiti, ci sa si vezi ! Nu crede tot ce se spune, mai bine cerceteaza. Iubeste-ti aproapele, ca pe tine insuti ! Nu fii suparacios, razbunator, iarta pe toti, si cere iertare, daca ai gresit.Cauta si gaseste-ti Fericirea in aceasta viata ! Fii dezinteresat ! Respecta cunoasterea straveche, inteleptii, gaseste-ti propriile radacini, deoarece doar asa poti trai o viata plina.Nu intoarce spatele la nimeni ! Traieste curat si in adevar ! Vezi si Cauta Unimea in Toate si in Toti ! Creaza Ordine in tine,si cu asta imprejurul tau si astfel in Lume ! Iubeste si respecta in tine, in semenii tai si in tot ce exista Constiinta Divina Nemuritoare si Spiritualitatea Cereasca ! Proclama Iubirea Divina, tu insuti sa fii Lumina, care lumineaza Viata !


marți, 28 februarie 2017

Știința pierdută a Rugăciunii


Dupa traditia antica, efectele rugaciunii izvorasc din alta parte, si nu din cuvintele rugaciunii in sine. Poate ca in acest fapt consta explicatia ,de ce pare ca asa de multi oameni si-au pierdut credinta lor in rugaciune.

Dupa mutilarile Bibliei din secolul al IV-a , acele detalii pe care se bazeaza limbajul rugaciunii, au disparut treptat din traditia occidentala, lasand in urma lor doar cuvintele. In aceasta perioada ,multi au inceput sa creada ca puterea rugaciunii salasluieste numai in cuvantul rostit, devenind mult mai relaxati si indulgenti in practicarea rugaciunii, delasatori chiar...

Cu toate acestea, dezvaluirile textelor dinaintea sec. IV , ne reamintesc ca insisi in consoane si vocale nu exista asemenea coduri magice care sa deschida in fata noastra portile taramurilor uitate.


Secretul rugaciunii se ascunde dincolo de cuvintele pline de preaslavire,dincolo de incantatiile si rugaciunile ritmice adresate “fortelor supreme”.
Texte similare manuscriselor de la Marea Moarta ne motiveaza sa si traim prin intentiile formulate in rugaciunile noastre, pentru ca daca cuvintele “sunt rostite doar de gura, sunt ca si stupul gol..., care nu mai da miere”.



Puterea rugaciunii sta intr-o forta care nu poate fi exprimata nici in cuvinte, nici in scris: in acele sentimente pe care cuvintele rugaciunii le trezesc in noi. Emotiile noastre din timpul rugacinii ne deschid drumul si ne lumineaza calea in taramul vizibil si invizibil.

Desi si documentele antice se refera de multe ori la acest aspect al uniunii cu creatia, in timpul unei audiente particulare, calugarul tibetan a dat certitudinea finala a conexiunii emotiilor, a sentimentelor in elementul creator al rugaciunii.

Atunci cand mi-a raspuns la intrebarea, ca ce se desfasoara in calugari si calugarite, deoarece noi suntem martori doar la manifestarile exterioare ale rugaciunilor lor, calugarul a raspuns cu un singur cuvant: sentiment.

Manifestarile exterioare ale rugaciunilor pe care le-am vazut in manastirile din Tibet – adica, combinatia gesturilor si a sunetelor – ajuta calugarii si calugaritele sa ajunga la aceste sentimente interioare. 
Calugarul chiar a mers cu un pas mai departe atunci cand a spus ca sentimentul nu este doar un factor in rugaciune. A afirmat cu tarie ca sentimentul este rugaciunea in sine!

Atunci cand devenim una cu elementele creative ale lumii noastre, ajungem sa putem arunca o privire si in marile mistere ale vietii; devine posibil “sa vedem nevazutul, sa auzim neauzitul, sa rostim cuvintul nerostit”.

In forma sa cea mai pura a rugaciunii nu exista nici o manifestare exteriora. 

Desi rostim cuvintele prestabilite mostenite din generatie in generatie , ele pot crea doar acel sentiment in interiorul nostru, care poate atinge lumea din jurul nostru.


Orice cuvinte am alege in rugaciunea noastra, chiar si in cel mai bun caz, ofera doar o descriere aproximativa a sentimentelor traite. 

Meister Eckhart  spunea: "Rugaciunea cea mai fierbinte este cu adevarat cea mai potrivita si mai puternica pentru a obtine orice lucru, iar cea mai nobila dintre toate lucrarile este cea zamislita de un spirit liber. Cu cat spiritul este mai liber, cu atat rugaciunea si lucrarea sunt mai puternice, nobile, folositoare, vrednice de lauda si desavarsite. Spiritul liber poate totul.

Dar ce este un spirit liber? Un spirit liber este acela care nu se tulbura de nimic, care nu este legat de nimic, care nu si-a legat binele sau suprem de nimic altceva, care nu ia catusi de putin in seama ceea ce este al sau, care este complet cufundat in vointa divina si iesit din sine insusi. Nimeni nu poate indeplini vreodata o lucrare, oricat de umila ar fi ea, daca nu primeste de acolo putere si tarie.

Omul trebuie sa se roage atat de infocat, incat sa doreasca nespus ca toate membrele, toate puterile sale, ochii, urechile, gura, inima si toate simturile sale sa-si dea osteneala in rugaciune si nu trebuie sa inceteze rugaciunea mai inainte de a simti cum se uneste cu cel care este prezent si la care se roaga: Dumnezeu".





<*toate drepturile rezervate*>

duminică, 26 februarie 2017

10 boli transmisibile pe calea spirituala




10 boli transmisibile pe calea spirituala




Daca ne uitam in jur, vedem ca si in viata spirituala sunt la fel de multe labirinte ca si in orice alt domeniu al vietii. Intr-adevar noi credem ca daca o persoana a meditat timp de cinci ani, sau practica yoga de zece ani, atunci el este mai inaltat decat ceilalti? In cel mai bun caz el este un pic mai constient la problemele lui – un pic.



Acest gand m-a determinat sa scriu despre dezvoltarea unei bune judecati a cailor spirituale confuze din ultimii 15 ani – cum ar fi putere, iluminare, guru, scandaluri, psihologie, nevroze. Aici putem include si motivatia neclara din lipsa cunoasterii a persoanelor doritori de dezvoltare spirituala.
In timpul calatoriilor mele, m-am intalnit cu multi profesori spirituali si sute de practicanti. Aproape m-a doborat perceperea, recunoasterea cum punctele de vedere spirituale, trairile sufletesti, experientele sufletesti si viziunea asupra lumii sunt “infectate” intr-o maniera insidioasa si abia perceptibila de erori conceptuale. Aceste erori isi au radacina in atitudinea imatura si in confuzia intelegerii noastre a principiilor spirituale.
Am adunat o lista cu zece boli transmisibile pe cale spirituala – lista nu are un caracter exhaustiv, dar merita sa oferim o atentie cuvenita in vietile noastre:

1. Spiritualitate instantanee

Intr-o cultura unde sunt apreciate viteza, efectuarea multipla a lucrurilor, rezultate imediate, exista o mare sansa ca spiritualitatea sa devina spiritualitate instantanee. Acest lucru nu este nimic mai mult decat o viziune colectiva despre eliberarea usoara si rapida a suferintei umane din existenta. De un lucru putem fi siguri: transformarea spirituala niciodata nu este rapida!

2. Spiritualitate falsa

A ne comporta, vorbi, imbraca,exact cum ne inchipuim un om spiritual. Spiritualitatea astfel imitata are la fel de mult de a face cu spiritualitatea reala ca si un material imprimeu de leopard cu pielea de leopard original.

3. Motivatie confuza

Desi dorinta noastra pentru crestere spirituala este pura si adevarata, de multe ori se amesteca anumite nevoi, cum ar fi iubirea, apartenenta undeva, dorinta de a umple golul interior,acea imagine ca urmand o cale spirituala vom scapa de suferinte, precum si acea nazuinta de a fi mai speciali, mai buni, chiar de a fi cei alesi.

4. Identificarea cu experienta spirituala

Eu-l se identifica cu experienta spirituala, si credem ca noi insine suntem acel lucru cu care ne-am intalnit in timpul experientei. In cele mai multe cazuri, aceasta stare nu va dura mult timp, dar se poate prelungii la cei care se cred pe ei insisi un om iluminat si / sau activeaza ca si profesori spirituali.

5. Ego-ul spiritualizat

Aceasta apare atunci cand personalitatea unui om egocentric este sprijinit de ideile si conceptele spirituale, astfel consolidandu-se in continuare ego-ul. Rezultatul in acest caz este o structura de personalitate “antiglont”, deoarece atunci cand ego-ul se spiritualizeaza , ne delimitam, pur si simplu ne taiem de influente noi, de ajutor, de opinii, de parerile constructive. Devenim inaccesibili, blocandu-ne astfel de cresterea spirituala – desigur toate acestea in numele spiritualitatii.

6. Masele autoproclamate ale invatatorilor spirituali

In zilele noastre functioneaza multe scoli spirituale si varsa incontinuu oameni care cred despre ei insisi ca sunt maistrii iluminati, al caror nivel de constiinta reala ramana mult in urma. Functioneaza ca o banda rulanta spirituala: vino, preia focul, simte si tu, si bumm, te-ai iluminat, de acum incolo si tu esti in masura sa-i iluminezi pe ceilalti in acelasi mod. Problema nu sunt invataturile , ci faptul ca acesti invatatori se dau drept maistrii spirituali.

7. Mandria spirituala

Apare atunci cand un practicant, ca urmare a mai multor ani de munca asidua ajunge la un anumit nivel de intelepciune, iar acest rezultat este utilizat pentru a se izola de la alte experimente suplimentare. Sentimentul de superioritate este, de asemenea, o cale spirituala de raspandire a bolii, si ea se manifesta prin ideea ca noi suntem mai buni, ne consideram mai intelepti decat altii, pentru ca noi suntem spirituali.

8. Spirit de grup, cunoscut sub numele de boala ashram

O comunitate spirituala stabileste standarde adecvate de gandire, vorbire, imbracaminte. Acele persoane si comunitatile care au fost infectate cu spiritul grupului, resping pe acei oameni care prin atitudine si situatii , nu respecta regulile nescrise ale grupului.Revin cu precizarea ca nu este vorba de grupurile de pe facebook.

9. Senzatia de ales

Credinta ca grupul nostru este mai avansat spiritual, mai iluminat, mai aproape de Adevar – cu alte cuvinte mai bun decat celelalte grupuri, si nu ma refer aici la grupurile de pe facebook ☺ . Exista foarte multe grupuri raspandite pe tot globul, unele sunt discrete ,abia stim cate ceva despre ele, alte grupuri, din contra, sunt foarte “mandre” si cunoscute. Dar, exista o mare diferenta atunci cand o persoana isi gaseste calea cea mai potrivita, invatatorul, comunitatea, sau gaseste Singura Cale Adevarata.

10. Virusul mortal: “eu am ajuns la destinatie”

Aceasta boala este atat de grava incat poate fi fatala pentru dezvoltarea, cresterea noastra spirituala. In credinta ca noi deja am ajuns la destinatia finala a calatoriei noastre spirituale. Odata ce aceasta credinta intra in mintea noastra, evolutia noastra se termina.

In conformitate cu invataturile lui Marc Gaffni
“Esenta iubirii este acceptarea”, asa ca esenta iubirii de sine este auto-acceptarea. Poti iubi cu adevarat doar un om pe care efectiv il vezi clar – inclusiv pe tine insuti.”


Cred ca punctul critic in orientarea caii spirituale este sa recunoastem tulburarile de personalitate si autoamagirea. Pentru acest lucru avem nevoie de o cantitate buna de simtul umorului si de sprijinul prietenilor adevarati. Atunci cand ne lovim de obstacole pe drumul nostru spiritual, de disperare, de indoiala si deprecierea stimei de sine, trebuie sa avem incredere in noi insine si in ceilalti, ca intr-adevar aducem o schimbare in lume.














<*toate drepturile rezervate*>

sâmbătă, 25 februarie 2017

Perceptia este puternic influentata de ceea ce vederea a fost deja conditionata


Daca o informatie nu se incadreaza in sistemul nostru de credinte, noi o schimbam.


In anul 1970, doi cercetatori de la Cambridge University, Colin Blakemore si G.F. Cooper, au facut cateva experimente interesante cu pisici. Acest lucru s-ar fi intamplat inainte ca activistii pentru drepturile animalelor sa isi ridice glasurile impotriva experimentelor pe animale, deoarece cei doi oameni de stiinta au inchis intr-o camera intunecata o duzina de pisoi nou-nascuti.


Odata pe zi , pentru o ora-doua, au primit doar atata lumina incat sa vada dungile negre verticale vopsite pe un perete alb. Nimic altceva. Cateva ore de lumina, cateva dungi negre. Nu se stie daca pana la urma le-a fost mila de pisici sau totusi liga pentru protectia animalelor le gafaia la gat, in orice caz , dupa cateva luni au dat drumul pisicilor din intuneric.
Ca rezultat al experimentului, si-au dat seama ca din celulele corticale a pisicilor, ( localizate in nervul optic pentru cei care nu vorbesc stiintific) cele care nu raspund de perceptia directiei verticale, pur si simplu au hibernat. Pisicile nu au observat liniile orizontale!!! Literalmente s-au impiedicat in firele intinse orizontal.

In 1961, cand antropologul Colin Turnbull studia pigmeii, l-a chemat pe unul dintre nativi dincolo de padure, unde traia el. Deoarece pigmeul care traia de o viata in padure nu a vazut niciodata un spatiu deschis, perceptia spatiului l-a pacalit in acelasi mod ca si liniile orizontale pe pisici. Turnbull i-a aratat o turma de bivoli care pasteau in departare, dar intr-atat de mult nu percepea adancimea spatiala incat nu-si credea ochilor. “Precis sunt furnici”- sustinea cu tarie pigmeul.

Perceptia era puternic influentata de ceea ce vederea a fost deja conditionata. Cum incepem sa gandim, in mod constant noi incercam sa interpretam lumea din jurul nostru. Suna bine, nu-i asa? Da, cu exceptia faptului ca daca o informatie nu se potriveste in sistemul nostru de credinta, atunci noi o schimbam imperceptibil.

Atat de mult o framantam si o formam pana cand reusim sa il indesam in cutia limitatul nostru sistem de convingeri. Noi credem ca ceea ce percepem cu simturile noastre e realitatea, dar, de fapt, este doar jumatatea posibiliatilor al unui milion la suta.

Corpul uman, supus capriciilor mediului înconjurator, îsi adapteaza raspunsurile fiziologice la fluxul continuu al informatiilor care îi parvin din exterior.Sistemul nervos central este sediul analizei si integrarii datelor senzoriale si motrice. Acest centru de comanda si control contine 2 parti:creierul propriu-zis(ambele emisfere, cerebel, trunchi cerebral si maduva spinarii).Emisfera dreapta si stanga comanda si percep senzatiile primite din partea opusa a creierului.Cele 2 emisfere cerebrale sunt interconectate printr-un pachet de fibre nervoase, denumite corp calos. Diencefalul, sau creierul mijlociu, este situat la jonctiunea celor doua emisfere. El contine talamusul, regiune a creierului ce filtreaza toate informatiile senzoriale ce provin de la întregul organism.Sub talamus, hipotalamusul este centrul de reglare a foamei, a setei si a temperaturii: împreuna cu hipofiza, el comanda secretiile hormonale.La baza creierului, trunchiul cerebral este implicat în controlul functiilor vitale (functia cardiaca, respiratorie, digestiei...); cerebelul, în spatele trunchiului cerebral, coordoneaza miscarile si echilibrul.Cortexul este regiunea periferica a creierului. El este compus din substanta gri si prezinta faimoasele circumvolutiuni tipice creierului mamiferelor superioare. 

Exista 45 de zone specializate în tratamentul informatiilor: ariile senzoriale, bogate în celule rotunde, ariile motorii, ale caror celule sunt în forma piramidala, si ariile asociative, contin celule de diferite tipuri si care sunt centrii interpretarii mesajelor nervoase. De exemplu, ariile vizuale asociative ne permit sa recunoastem si sa denumim ceea ce vedem. La cortex se face aluzie evocând faimoasa expresie „materie cenusie”. Griul este culoarea nobletei ☺.. Planul de organizare a conexiunilor noastre nervoase este destul de complex. Lungi lanturi de celule nervoase, legate unele de altele si uneori ramificate, asigura legatura dintre organele centrale si cele periferice.Fiecare nerv cuprinde un fascicul de fibre conductoare, care sunt fiecare prelungirea acestor celule nervoase, localizate in encefal sau maduva spinarii. Pe traiectul nervilor, ganglionii nervosi, un soi de aglomerare de neuroni, transfera informatia altor celule nervoase. Majoritatea organelor noastre joaca rol de intrare si de iesire. De exemplu, ochiul este si receptor si efector. Fibrele nervoase senzitive asigura transmiterea senzatiei vizuale, in timp ce fibrele nervoase motorii conduc mobilitatea ochiului. Astfel informatia circula in fibrele senzitive ale periferiei sistemului nervos, in directia maduvei sau a creierului. Un nerv poate fi transmitator de informatie intr-un singur sens sau dublu sens.

Sortarea informatiei este, de asemenea, o interpretare, concluzii, si filtrarea tuturor informatiilor care nu corespund cu ideile noastre.



<*toate drepturile rezervate*>